2001: Projecten Stichting Sem Presser Archief

Documentaire en journalistieke Fotografie in Nederland 2000-2015

2001: Projecten Stichting Sem Presser Archief

1 januari 2001 2001 0

In 2001 wordt vooral besteed ana het in orde brengen van het persoonlijke archief van Sem Presser. Dit archief is ondergebracht bij het IISG (Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis te Amsterdam) die dit archief heeft geordend; de inventaris van het archief is online te raadplegen en vrij in te kijken op aanvraag.

Voordat Sem Presser met Joke van de Heuvel trouwde was Sem in de oorlog getrouwd geweest met Ruth Presser-Schachno. Omdat over dat huwelijk weinig bekend is heeft de Stichting Sem Presser aan Warna Oosterbaan opdracht geven in Israël de ex-echtgenote te interviewen. De volledige tekst van het interview ligt bij het IISG en een gedeelte is afgedruk in het boek Dankzij Sem (pagina 28-29).

Verder sponsorde Stichting Sem Presser Archief een belangrijke overzichtstentoonstelling van het Maria Austria Instituut (MAI) in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. MAI herbergt veel archieven van tijdgenoten van Sem en zijn foto’s kwamen in het Museum dus weer prominent op de voorgrond.

Ook uitgeverij Voetnoot bleef actief met de artistieke nalatenschap van Sem Presser en publiceerde in de prachtige reeks fotoboeken “Holland zonder Haast” de editie over Sem Presser. Ook aan deze publicatie was de Stichting één van de financiers.


Maria Austria Instituut – Documentaire foto’s 1933-1970

Warna Oosterbaan – Interview met Ruth Presser-Schachno

IISGOrdening persoonlijke archief Sem Presser

 Uitgeverij VoetnootHolland zonder Haast – Sem Presser


Hier de pagina uit Danzij Sem pagina 25: