Tentoonstelling Met het hart in de lens. Foto’s van Sem Presser 1935-1986

Documentaire en journalistieke Fotografie in Nederland 2000-2015

Tentoonstelling Met het hart in de lens. Foto’s van Sem Presser 1935-1986

15 december 2000 2000 Tentoonstellingen 0

Tentoonstelling van 15 december 2000 tot 6 mei 2001 in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Na het overlijden van haar man Sem in 1989, heeft Joke Presser- van de Heuvel veel energie gestoken in het organiseren van een overzichtstentoonstelling van het werk van Sem Presser. Haar voorbereidingen hebben uiteindelijk geresulteerd in de tentoonstelling “Met het hart in de lens” van 15 december 200 tot en met 6 mei 2001 in het Joods Historisch Museum te Amsterdam.

De tentoonstelling is gesponsord door de Stichting Sem Presser archief die na het overlijden van Joke Presser op 3 december 1999 als enige erfgename van de Presser’s daarvoor de middelen had. Joke heeft de tentoonstelling dus zelf niet meer mogen meemaken.

De tentoonstelling bestond uit een overzicht van een 100 tal foto’s van Sem, uitgekozen door Bernadette van Woerkom. De vormgeving is verzorgt door MV Levie van der Meer.

Gelijktijdig met de tentoonstelling verscheen bij de uitgeverij Voetnoot het boek “De tijden van Sem Presser” samengesteld door Adriaan Elligens en Hendrik Bartens van het MAI. In dit Maia Austria Instituut waren de originelen van Sem Presser sinds enige tijd ook in bewaring waren genomen.

De tentoonstelling was een succes en heeft veel bezoekers getrokken. Ook was het voor de media een aanleiding veel aandacht aan de fotograaf Sem Presser te besteden. De PS bijlage van Het Parool, “Sem Presser: een ode aan de fotograaf” journalistiek het hoogtepunt was.

Hier de tekst uit het boek “Dankzij Sem” over deze tentoonstelling (p.22):